11.12.2013

Hyvinvoinnin kehityskohteet

Yöks kuulostaa työltä! Lapsettomuusprosessiin kuuluu se, että sitä hakee syytä tällä kaikelle. Ainakin silloin kun lapsettomuuden syy on selittämätön. Minulla ainakin käsitykset syistä vaihtelevat sen mukaan kuka kulloinkin onnistuu parhaiten valitsemaan tilanteeseen sopivan selityksen. Toki sitten yhdistelen niistä se parhaiten itselleni sopivan selityksen.

Kävin eilen tällaisen ajatuksia suuntaavan keskustelun siskoni kanssa. Soitan hänellä itkeäkseni ja valittaakseni. Yleensä se auttaa. Siskoni on niitä ihmisiä, jotka uskovat ihmisen olevan kokonaisuus (hahah) jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Itse pääasiassa vähättelen ja ajattelen, että eiköhän se riitä että tietyt asiat on tolallaan, koska tässä maailmassa syntyy lapsia niin kaikenlaisessa voinnissa ja olossa oleville ihmisille.

Yöllä varmaan alitajunnassa työstin tuota keskustelua, sillä tänään olin paljon valmiimpi tarkastelemaan taas asiaa kokonaisuuden näkökulmasta (ei siis ole 1. kerta). Voi olla, että  turvaudun ja tartun tähän asiaan, koska saan siitä jotain konkreettista. Ja nukuin ainakin 6,5 h!

Tiedän ettei hyvinvointi ole esimerkiksi viimeisen 1,5 vuoden aikana ollut mitenkään tasainen eikä ainakaan tasaisen hyvä. Osin fyysisiä sairauksia ja osin siitä seurauksena olevaan psyykkistä pahoinvointia. Negatiiviset  ajatukset vahvistaa negatiivista asennetta ja kehä ruokkii itse itseään.

Luin Mielenterveysseuran sivuilta hyvinvoinnin taidoista.

Hyvinvointi koostuu eri osa-alueista ja niistä huolehtimisesta.
Laitoin perään omat puumerkit
Ok = ok
!=kehitettävää
? =olen asian suhteen avuton/en tiedä.
  • ravinnosta ja syömisestä = Ok
  • unesta ja nukkumisesta ?
  • levosta ja palautumisesta ! (luulin olevan ok, mutta tarkemmin ajateltuna/ja tuolta luettuna parannettavaa on)
  • rentoutumisesta ! (luulin olevan ok, mutta tarkemmin ajateltuna/ja tuolta luettuna parannettavaa on)
  • kehon huollosta ja liikkumisesta = Ok
  • stressin hallinnasta ja huonon stressin torjumisesta? (en oikein tiedä, en koe stressiä)
  • ajankäytön hallinnasta ! (raivattava tilaa hyvällä ololle ja pelkälle oleskelulle)
  • riittävästä kiireettömästä läsnäolosta ! (hui, olen kauhean tilannehätäinen)
  • seksuaalisesta hyvinvoinnista !
  • turvallisista ja iloa tuovista ihmissuhteista !
  • kodista ja elinympäristöstä ? (en viihdy/koe paikkaa omaksi, mutta ei lyhyen aikavälin asia)
  • mielekkäästä työstä, toiminnasta ja vaikutusmahdollisuuksista !
  • turvatusta toimeentulosta = Ok
  • kyvystä ohjata omaa elämää oikeaan suuntaan ! (vaikuttaa useat em. kohdat)
  • kyvystä selviytyä vaikeistakin elämäntilanteista ? (en tiedä, eikö tämäkin ole aika vaikea tilanne. Läheisen kuolemasta olen selvinnyt teininä)

Aion ottaa asiakseni alkuun levon ja palautumisen sekä rentoutumisen. Toki, se vaatii myös ajankäytön hallintaan. On raivattava tilaa mukaville jutuille. Tämä raivaus tapahtuu käytännössä omassa pääkopassa. Enkä tee tätä ensimmäistä kertaa. Se vaan unohtuu, kun pääsen suoritus -kierteeseen, jota tosin alituinen sairastelu on viime vuodet häirinnyt ja toisaalta patistanut terveinä hetkinä supersuorittamiseen. (jollakin on korvattava se, aika jo on menetty sairastelemalla=kuulostaa tyhmältä tiedän, mutta niin jattelen tai ainakin toimin).

Jos saisin 3 kpl Ok:ta lisää ehkä voisin vaikuttaa tuohon uneen ja sitä kautta sairasteluun. En usko, että se on avain lapsettomuuteen, mutta se voisi olla avain parempaan elämänlaatuun. Tiedän että sairastamisen ja unettomuuden yhdistelmä, näkyy myös elimistössä eli ei siitä ainakaan haittaa ole. Muut  huutomerkit saa toistaiseksi olla. Tosin kiiretön läsnäolo hokuttaisi.

Ja olin niin tyhmä, etten saanut totuudenmukaisesti klinikalla kerrottua miten huonossa kunnossa olen  11/2012-11/2013 ollut. Tyhmää.