5.6.2014

Case 1: ferritiini

Taas riittää energiaa ja intoa kuvitella, ettei luomuraskaus kohdallani olisi mahdottomuus. Luulen, että tämä alintajunnan harhakuva/uskomus on syypää myös siihen, että hoidot tuntuivat "vääryydeltä". Tuli paha mieli kehon puolesta.

Kävin eilen verikokeissa ja tänään tutkiskelin osaa tulleista tuloksista. 2 arvoa on alakantissa: ferritiini ja D-vitamiini. Ferritiini on ollut tammikuussa 2013 vielä 26, toukokuussa 2013 laskenut 18:n ja nyt se on pudonnut 10:een. Viitearvot tällä hetkellä 13-150. Nykyinen lääkäri kysyikin, eikö minulle ole aiemmin suositeltu rautakuuria. Ei ole, kun Hb on 135 ja se on ollut silloin työterveyslääkärin mielestä ollut oikein hyvä.

Pintapuolinen googletus tietysti osoittaa haluamani tuloksen (iso kiitos jenkkitutkimukselle! Sieltä löytyy kyllä asiaan kuin asiaan tehtyä tutkimusta). Varmaan toisensuuntaistakin tulosta saisin, jos googlaisin vähän eri sanoin...

Täällä kerrottiin, että lääkärit ovat oppineet sanomaan, että rauta-arvot ovat ok, jos ferritiinipitoisuus on vähintään 9 ng / ml. Vaikka  9 riittää estämään anemian, voi yksi syy hedelmättömyyteen olla alle 40:n ferritiinitaso. Tutkimuksessa, jossa tutkittiin naisten hiustenlähtöä, 7 lapsettomuudesta kärsivää naista joilla ferritiinitaso oli alle 40, tuli raskaaksi 7 kk:n kuluttua (mulla on ollut kamala karvanajo maaliskuusta alkaen).

Täällä kerrotaan, että optimaalinen ferritiinintaso olisi 70 ja 90 välillä. Jos taso on alle 50, se voi vaikeuttaa raskautumista. Jonkun tutkimuksen (kuulostaa kyllä höpöhöpöltä) mukaan yhdistelmä rautaa ja C-vitamiinia sai raskautumaan kuukaudessa. Useimmilla lapsettomuusklinikoilla, ferritiini ja kilpirauha-arvot testataan ensimmäisinä.

Täällä kerrotaan, että tutkimuksissa on havaittu, että naiset, jotka käyttävät rautalääkitystä on n. 40 % pienempi riski ovulatoriseen hedelmättömyyteen, kuin niillä, jotka eivät käytä rautalääkitystä. Ja mitä suurempi annos, sitä pienempi riski.

Olen satunnaisesti nappaillut rautaa, koska vuosia sitten sain Hb:nkin laskemaan 78:aan. Kun se on nyt pysynyt visusti tuolla 125-135 lukemissa, en ole uskaltanut syödä mitään turhaan.Varsinkin, kun lääkäri on sitä pitänyt oikein hyvänä. Toki yläasteella ja lukiossa Hb: on ollut vielä 150. Myös siskollani on luonnostaan aina ollut yli 150:n, samoin mummollani.

Ja kaikki tämä sepustus, jotta voin tänne päätellä asian näin, että en usko, että omassa tapauksessa lisäraudasta olisi haittaa. Vaikken ihan sitä yksistään nielekään lapsettomuuden syyksi. Tosin mielenkiinnolla odotan soittoa ja lääkärin kommentteja. Tietysti olisi mielenkiintoista löytyykö sille selitystä, miksi arvo on koko ajan ollut laskusuunnassa.

Onneksi on tämä parin kuukauden tauko kaikessa, niin on aikaa toipua hoidosta ja saada näitä kahta arvoa hinattua ylemmäs.

Tuo d-vitamiinin heikko taso oli yllätys, mutta siitä oma sepustuksensa lähitulevaisuudessa.

5 kommenttia:

  1. Oho, mielenkiintoisia juttuja! Itse olen oikein tietoisesti vältellyt rautaa, kun Hb ollut 145, mutta sehän ei sitten kerro mitään tuosta ferritiinintasosta.

    Tuuhan heti kertomaan, mitä lääkäri on tuosta mieltä? Ihan uusi juttu ainakin minulle.

    Ootko muuten syönyt D-vitamiinia purkista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmasti tulen kertomaan :).

      Se kummallista onkin, että olen kyllä talvikauden syönyt joko kalanmaksaöljyä tai kalaöljykapseleita ja kevättalven söin monivitamiinia jossa oli mukana D. Voisi päätellä, ettei se ainakaan ole kunnolla imeytynyt.

      Kun mennään jo usempaa aurinkoista kuukautta, niin mikähän tilanne on ollut tammikuussa..Hui!

      Poista
    2. Tuota juuri pelkäsin, siis että olet syönyt D:tä. Minäkin nimittäin olen ja kuvitellut, että D-vitamiinitaso on sen ansiosta hyvä. Tosin en enää yhtään ihmettele, jos mitkään ravinteet ei imeydy, kun on niin paljon suolistovaivoja ja häikkää sillä alueella.

      Poista
  2. Mulle kanssa ihan uusi juttu ja aika ielenkiintoista. Tajusin tässä lukiessa, että molempien alkaneiden raskauksien kanssa mulla on ollut rautalisä käytössä, muuten en sitä ole yritysaikana syönyt. Pitäisikin ehkä ottaa rauta takaisin käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rapakon takana taidetaan olla näissä lapsettomuushoidoissa ja aiheen tutkimuksessa aika paljon edellä. Ei minulta ainakaan missään aiheessa ole kysytty muuta kuin se, onko kilppariarvoja katsottu.

      Poista