23.6.2015

Päivä ennen rakenneultraa

Huomenna on rakenneultra. Ja 20+0! Tajuttoman pitkä aika, silti tuntuu että olen edelleen ihan uudessa tilanteessa, vaikka ihan ensi viikoista fiilikset ovatkin tasoittuneet ja muitakin asioita jo pystyy ajattemaan. Päivittäin kuitenkin ihmettelen uusia ajatuksia ja muutoksia kehossa. Kohtaan uusia ilon- ja huolenaiheita.

Huonot ja hyvät jaksot tuntuvat vuorottelevan. Samoin ilo ja huoli. Kun joku asia tuottaa suuren ilon (kuten ensimmäiset varmat liikkeet) seuraavassa hetkessä (syön raakaa jauhelihaa) päädyn taas stressaamaan jonkun typerän asian vuoksi.

Tällä hetkellä on takana kivuliaampi viikko, mutta sekin lienee normaalia. Jostain syystä olin kuvitellut, että voisin selvitä koko odotusajasta hyvinvoivana ja, että liikkuisin koko kesän tarmokkaana. Tähän harhaluuloon vaikuttti ehkä se, että äiti ja sisko, molemmat vakuuttivat voineensa niin hyvin raskauden ajan. En ole pystynyt liikkumaan kipujen vuoksi ja kivut vaikuttavat jonkun verran myös jaksamiseen. En ole jaksanut.

Tässä viime viikkojen aikana olen mm.
  • Soittanut päivystykseen aamuyöllä klo 3 ja varmistanut että on ihan ok useampana yönä herätä kovaan alavatsakipuun.
  • Syönyt panadolia, että olen päässyt kävelemään pois töistä.
  • Syönyt vahingossa huonosti paistettua jauhelihaa (kyllä voi syödä vahingossa, jos tekee hampurilaisen ja kasaa pihvin päälle kaikkea tavaraa niin, että vasta viime metreillä huomaa mitä tuli syötyä) ja käynyt labrassa otattamassa toksoplasma vasta-aineet.
  • Käynyt lääkärissä viikon kestäneiden alavatsakipujen kanssa.
  • Tuntenut liikkeitä päivittäin.
  • Ostanut varovaisesti ensimmäiset kaksi bodya ja vaunut.
  • Ostanut mammafarkut.
  • Syönyt kaksi kertaa viikossa lohta ja huolestunut myrkkyjen kertymisestä sikiöön.
  • Urheillut liian kovalla sykkeellä (en uskonut sykemittarin näyttävän oikein) ja huolestunut siitä aiheutinko pienelle vakavan aivovaurion.
  • Oppinut, että se epämiellyttävä tunne, joka iskee kesken kotitöiden on supistelua ja oloa helpottaa, kun pötköttää hetken kyljellään.
  • Itkenyt asioista, joista en olisi uskonut itkeväni...Esimerkiksi siitä, että jouduin Juhannuksena saunomaan yksin. Ei tullut vihdan hakureissulla mieleenkään, että sillä joutuisin yksin lätkyttelemään. 
  • Olen yrittänyt päästä perille kestovaippoista. Enkä ole onnistunut. Miksi niitäkin pitää olla niin monenlaisia?
  • Tehnyt erilaisia päätöksiä syömisten suhteen. Mm. en syö irtokarkkeja niiden sisältämien väri- ja lisäaineiden vuoksi, vaan jos jotain on pakko syödä niin sitten suklaata. Syön välipalan ja juon riittävästi vettä. Kaikissa tällaisissa päätöksissä olen epäonnistunut ja päättänyt, että seuraavalla kerralla pidän päätöksestä kiinni. 
  • Potenut huonoa omaatuntoa liikunnan jäätyä vähiin.
  • Kasvattanut mahan, joka näyttää ihan varmasti jo vähän enemmän vauvamahalta kuin kaljamahalta.
  • Käynyt vessassa 6 kertaa yön aikana. Muutenkin on päiviä jolloin tuntuu, ettei kotoa voi lähteä edes 300 metrin päähän kauppaan, koska vessahätä yltyy mahdottomaksi heti kun astuu kotiovesta ulos.
Lista näyttää stressaavalta, enkä kiistä ettenkö olisi stressannut jopa siitä, mitä stressaminen aiheuttaa, mutta todellisuudessa olen ollut myös äärettömän onnellinen. Jos huomenna kaikki on ok, lupaan ottaa vähän rennommin. Huolehdin, että rentoudun ja lepää. Liikun, enkä päästä lounasvälejä 7 tuntisiksi.

Luonnollisesti se, että kyytiläisen liikkeet alkoivat tuntua herätti myös ajatuksen: "Jos rakenneultrassa paljastuukin jotain odottamatonta, miten pystyn tekemään niin hirveitä, isoja päätöksiä? Miten voi päättää jonkun puolesta jotain joka jo on ja elää tuolla jossain?" Kun toisen tuntee, siitä tulee paljon todellisempi.

13 kommenttia:

  1. Mihin vaunuihin päädyit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Emmaljungan Duo Edgeihin. Ja vielä classic -rungolla. Perinteistä perinteikkäämmät. Halusin ilmakumit, tilavan vaunukopan ja simppeliä tekniikkaa, missä olisi mahdollisimman vähän korjattavia/hajoavia osia. Vajaan vuoden käytetyt.

      Mietin kyllä City Crossejakin vakavasti, niiden keveyden puolesta. Voi olla, että vielä joku päivä kaduttaa :D

      Poista
  2. Hei! Mikä kestoissa aiheuttaa päänvaivaa? Olen kaksi lasta kestottanut, joten voisin yrittää vastata, mikäli osaan :) muistan hyvin kuinka paljon aikanaan piti asiaan perehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenköhän lähtisin asiaa purkamaan...En tiedä millaisia kestoja kannattaisi hankkia. Tuollaiset all in on kestot ei kuulosta monikäyttöisiltä, koska niitähän pitäisi olla hirveä läjä jos aina koko paketti menee pesuun. Siis useita päivässä.

      No sitten nämä vaippakuoret + sisävaipat. Ovatko nämä siis eri asia kuin ne vaipat joissa on erikseen laitettavia imuja? Sisävaippako menee aina pesuun ja kuorivaipan voi huuhdellla? Entä mitä millaisiin vaippoihin näitä lisäimuja käytetään, tuleeko ne juuri näihin sisävaippoihin?

      Sitten on vielä harsoja (ainakin näissä paketeissa mitä myydään käytettyinä), mihin ja miten niitä käytetään? Taitellaanko ne imuiksi? Ja vielä ne näpsyt...Millaisiin vaippoihin niitä sitten käytetään.

      Jostain keskusteluista luin, että kaikkia kestoja ei voi käyttää yöllä, koska ne eivät pidä sivuilta. Eli nuo all in vaipatko olisivat siis varmimpia yöllä? Vaikka sellainen pieni ei tietenkään vielä nukkuessaan osaa pyöriä.

      Ensin ajattelin, että katsoisin alun kertisten kanssa, mutta sitten aloin ajatella, että tuollaisella pienellähän olisi helpoin aloittaa kestoilla, kun se kastumisen määrä on vielä kohtuullinen. Ja jos aikoo kestoilla, niin parhaimman hyödynhän sitä saisi, jos pystyisi niitä käyttämään mahdollisimman paljon.

      Näin kuutamolla olen :D

      Poista
    2. No niin...eli ensin perusasioita.

      Sisä(täyttö)vaippa: tarvitsee aina päälleen kosteutta pitävän kuoren. Voi olla malliltaan sellainen, missä on tasku (eli sisätäyttö) tai sellainen missä ei ole (sisävaippa). Täyttövaippaan laitetaan irralliset imut, mutta sisävaipassa ne ovat kiinteät. Nämä menee aina pesuun.

      Vaippakuori: laitetaan siis sisävaipan päälle kosteussuojaksi ja voi olla jokp pul-kuori tai villahousut. Makuasia, kumpi miellyttää itseä (ja vauvaa) enemmän, mutta molemmat toimii tehtävässään. Villahousut tuuletetaan käytön jälkeen ja pestään muutaman kk:n välein tai jos tulee kakkavahinko. Pul-kuoren olen saattanut käyttää muutamassa vaipassa peräkkäin, mutta illalla laittanut sitten pesuun muiden mukana.

      Taskuvaippa: vaippa, jossa on kosteussuoja itsessään, mutta jonne laitetaan irralliset imut sisään. Sisäpinta voi olla kuivapintainen (coolmax tai kuivaliinaneulos) tai märkäpintainen (esim. bambujoustofrotee). Pesuun laitettaessa otetaan imut pois ja koko setti pesuun aina.

      Aio: koko paketti samassa.

      Harsot: voidaan pikkuvauvalla käyttää itsessään vaippana tai sitten taskuvaipoissa tai sisätäytöissä imuna.

      Näpsy: sisä(täyttö)vaipoissa voi olla tarrat tai sitten ei. Jos ei ole tarroja, niin näpsyllä laitetaan vaippa kiinni. Samoin harsot voi laittaa kiinni näpsyllä. Taitteluohjeita löytyy esim. Youtubesta.

      Yövaippana kannattaa käyttää sisävaippaa ja villahousuja.

      Pikkuvauvalle suosittelen ehdottomasti sisävaippaa ja kuorta. Se on sitten makuasia, että haluaako sisätäyttöjä vai ei. Ne kuivuu nopeammin, mikä on etu, mutta tosiaan vaativat täyttämisen. Taskuvaippa ei kovin hyvin pidä maitokkoja sisällään. Meilläkin on taskuja käytetty vasta n. m-koosta eteenpäin.

      Facessa jos olet, niin kannattaa liittyä OMV-ryhmään. Siellä vaippoja on paljon myynnissä ja siellä voi myös keskustella ja kysellä enemmän. Kannattaa myös tutustua Nalle-vaippoihin. Ihan pienelle ne ovat ihania, pehmoisia vaippoja, joilla on hyvä jälleenmyynti arvo. Ja musta on tosi hyvä perehtyä asiaan etukäteen, koska vauvan kanssa ei ole ehkä aikaa alkaa etsiä tietoja ja vaippoja. Plus mun kokemuksen mukaan maitokakkavaiheessa kestot toimii paremmin kuin kertsit.

      Laura

      Poista
    3. Jatkan vielä, kun eilen piti lopettaa kesken. Likaisten vaippojen säilytyksessä olen kokenut parhaaksi ne pyöreät sukankuivaus systeemit, joissa on omat pyykkipojat. Kun kesto saa kuivua likaisenakin, niin se ei haise niin paljon. Ja maitokakkavaiheessa en ole edes kakkavaippoja huuhdellut ennen pesua. Korkeintaan koneessa pyörittänyt huuhteluohjelman ennen varsinaista pesuohjelmaa.

      Ja noista harsoista. Niitä kannattaa hamstrata, vaikka ei aikoisi vaippakäytössä pitääkään. Oma kokemus on, että pienen kanssa niitä ei vaan voi olla liikaa, kun maitoa suihkuaa ja tulee puklua ym.

      Ja vielä, että jos osaat ommella ( tai lähinnä että on mahdollisuus käyttää ompelukonett), niin ehdottomasti suosittelen tutustumaan OMV:n tsi-pajaan siellä facessa. Mun ompeluharrastus alkoi viisi vuotta sitten juurikin kestovaipoista ja olin siis edellisen kerran ommellut joskus yläasteella. Vaippojen ompelu ei oikeasti ole vaikeaa ja sillä säästää tosi paljon rahaa :) Villahousuihinkin on ohjeita jos vaikka kuinka, jos pysyy puikot kädessä. Meidän kakkonen oli talvivauva ja hänellä tykkäsin käyttää pitkälahkeisia villiksiä, niin niiden päälle ei enää tarvinnut muita housuja. HH Woolit on minustakin hyviä, joskin uutena aika arvokkaita, mutta nekin menee tosi hyvin kaupaksi kun myy eteenpäin.

      Ja tosiaan facesta löytyy paljon kestokirppareita (toi OMV on varmaan suurin ja suosituin) niin sieltä kannattaa katsella vaippoja käytetty.

      Laura

      Poista
    4. Kiitos! Tämähän selvensi asiaa jo paljon. Alan tutkia tarkemmin markkinoiden sisävaippa- ja kuorivaippatarjontaa. Ja villahousut menee siis hankinta-/tekolistalle. Olin jo ehtinyt luokitella keskusteluketjujen pohjalta nuo taskuvaipat kaikkein kätevimmiksi.

      Itselle ei tosiaan tullut mieleenkään, että facessa olisi ihan aiheeseen erikoistuneitakin ryhmiä, mutta täytyypä katsoa mitä löytyy.

      Mummolla/omalla äidillä kyllä pysyy puikot käsissä, itselle tuo ompelukone on vähän yleisempi tapa toteuttaa kädentaitoja.

      Onneksi on vielä rutkasti aikaa perehtyä asiaan käytännössä ja hamstrata vaippoja. Olen itse syntynyt 80-luvun alussa, mutta koska olen perheen kuopus niin minutkin on aikoinaan kestotettu, kuten muutkin sisarukset. Pääasiassa harsoilla, mikä kuulostaa kyllä aika vaativalta puuhalta. En tosiaan tiennyt, että ne soveltuvat myös imuiksi.

      Luulisi, että nykyisellä vaippatarjonnalla kestoilu on jo paljon näppärämpää kuin ennen.

      Poista
  3. Sen voin ainakin kestoista sanoa, että ei kannata hommata kymmentä samanlaista vaippaa ja sitten todeta, että nämä eivät olleetkaan hyviä. Itse hommasin vastasyntyneelle yli 20 kpl (!!!) Imse Vimsen flanelletteja. Kuvittelin että se riittää sellaisenaan, mutta sehän oli kuin litimärkä rätti ja olisi vaatinut jotain muuta lisäksi. Ja toisekseen kun vessanpytyssä yritti huuhdella sitä ruikkukakkaa niistä ja lipareet roikkuivat pytyssä valtoimenaan, niin kirosin kestovaipat alimpaan maanrakoon. Myin kaikki nuo pois ja sain omani takaisin, joten vahinkoa ei tullut. Sen jälkeen olin varovaisempi ja ostin aina ensin yhden vaipan ja sen jälkeen vasta lisää samanlaisia, jos totesin sen hyväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuollaisten kokemusten takia olen yrittänyt etsiä tietoa, mutta tämä asia on sellainen, että saisi olla kunnon ohje for dummies :D Kirjoittelinkin tuohon ylös ison liudan kestoissa askarruttavia asioita. Haluaisin kestoilla mahdollisimman paljon, mutta ymmärrän kyllä miksi lähipiirissä on niin vähän kestoihin päätyneitä. Kun viidakko on tuollainen. Pitäisi saada kädestä pitäen opetusta.

      Poista
    2. Itse en ole tykännyt all in one -vaipoista yhtään. Ensinnäkin ne kuivuivat hitaammin, kun olivat paksumpia. Ja olivat kohtalaisen kalliita. Lisäksi en ole nähnyt vielä yhtäkään aio:a, joka riittäisi sellaisenaan pidemmän aikaa. Meillä oli paljon pissaava poika ja jos halusi vaipan kestävän edes pari tuntia, niin piti olla melkoinen paketti imua. Itse kootuista imupaketeista sai kyhättyä kasaan pidempään kestävän kokonaisuuden. Toki sitten kun sai vaivalla kokoamansa hyvän vaipan päälle, niin johan tuli kakka samantien ja vaippa meni vaihtoon! :D

      Itse tykkäsin ihan pienellä vauvalla sisävaipasta ja vaippakuoresta. (Nyt kyllä varmaan alan käyttää villahousuja sisävaipan päällä, kun ne imevät ihan uskomattoman hyvin kosteutta tuntumatta yhtään märältä ihoa vasten - Babyidean HH wool shorties on mun suosikki.) Sisävaipan sai puettua jotenkin tiiviimmin päälle ja silloin sitä kakkaa tuli melkeinpä jokaiseen vaippaan. Reidet olivat niin ohuet, ettei oikein mikään taskuvaippa tahtonut pitää kakkoja sisällä, kun jostain reidenkolosta tuli kakat läpi. Toki varmasti vaippakohtainen kysymys. Isommalla vauvalla (suunnilleen M-koosta lähtien) tykkäsin eniten taskuvaipoista, johon sai laittaa haluamansa määrän erilaisia hyvinimeviä imuja sisälle.

      Meillä on yökestoiltu vasta vajaan vuoden verran ja poika täytti toukokuussa 3 v. Siihen asti mikään vaippa ei tuntunut riittävän koko yötä ja nytkin joudutaan välillä vaihtamaan vaippa keskellä yötä, kun poika kömpii meidän sänkyyn läpimärissä yökkäreissä. Poika käy viimeiseksi ennen nukkumaanmenoa pissalla potalla ja yleensä kesto riittää yöksi. Toki jos on juonut illalla enemmän, niin sitten pissaakin tulee enemmän. Kerttisten imukyky on (valitettavasti) vertaansa vailla kestoon verrattuna. Meillä poika ei ole varmaan lähemmäs vuoteen enää suostunut pukemaan päälleen kerttistä, kun valittaa että se kutittaa ja vaatii "haluan kestovaipan". Meillä on nyt reilun vuoden käytetty vaippaa enää öisin. Päivisin pottailee hienosti, mutta yöllä ja joskus päikkäreilläkin tahtoo pissa tulla. Muutamia öitä on ollut täysin kuivakin, mutta pääosin vaippa on aamulla litimärkä.

      Vaippoja on ihan valtavasti erilaisia ja kaikenlaisilla vaipoilla on omat kannattajansa. Minä olen tykännyt vain sellaisista vaipoista, jotka tuntuvat vauvan iholla kuivalta. Kyllähän niitä sideharsojenkin vannoutuneita käyttäjiä on, mutta ne tuntuvat iholla märältä. Lisäksi niiden taittelu on oma taiteenlajinsa. Ne voi taitella "housuiksi" vauvan päälle ja kiinnittää näpsyllä. Tai sitten taitella pötköksi ja laittaa vaikka taskuvaipan sisälle. Melkein kaikki vaipat ovat sellaisia, että niihin saa lisättyä imuja sisälle. Jopa all in onet. Bambu ja hamppu ovat imukykyisiä materiaaleja ja ovat kuitenkin ohuita. Ei ole kiva pukea vauvasta mitään sumopainijaa vaippansa kanssa, kun on vaipan täydeltä paksuja imuja. :D

      Sitten on vielä sellainenkin pointti, että jotkut lapset oppivat hyvinkin nuorena avaamaan vaipan tarrat ja riisumaan vaippansa! Hamstrasin tuon luettuani paniikissa nepillisiä vaippoja, mutta meillä ei ole tuota ongelmaa (onneksi) ollut. Vaipat ovat pysyneet päällä nätisti. Kaikille eivät myöskään kaikki materiaalit sovi. Meillä on kaikki käynyt. Ei ole ollut minkäänlaisia herkkyyksiä tai ihottumia. Ostin varmuuden vuoksi muutaman silkkivaipankin ja jotain luonnonkuituisia soijaliinoja, jos olisi tarvinnut laittaa rikkinäistä ihoa varten. Mutta niitä ei sitten tarvittukaan. Mutta mistä sitä tietää vaikka niitä tarvitsisi nyt tämän seuraavan tulokkaan kanssa.

      Poista
    3. Tuli vielä mieleeni, vaikka jo mahdottoman pitkän sepustuksen kirjoitin, että suosittelen pysymään kaukana Kushies aio:ista! En ole kuullut vielä ketään, jonka mielestä se olisi hyvä vaippa. Niitäkin hamstrasin varmaan viitisen kappaletta ja ne pettivät joka kerta. Ne ovat kovia koppuroita, eivätkä istu lainkaan. Kun viimeisen kerran riisuin pojalta Kushiesin, murisin sille hampaideni kolosta, että "nyt sinä kusetit minua viimeisen kerran". :D

      Poista
    4. Kiitos Annika vastauksista! Vähän asiaan perhedyttyäni ajattelin, että haalin alkuun muutamia erilaisia käytettyinä ja koska olen ollut ymmärtävinä, että taskuvaipat ja tuollaiset sisä- ja kuorivaipat ovat aika toimivia niin, niitä ehkä muutamat uutena? Ihan varmasti en pysty 100 % pärjäämään kestoilla vaikka tiedän sellaisiakin ihmisiä olevan, mutta jos edes 80 %:sti :D

      Mutta määrä täytyy olla ihan hirvittävä! Jos päivässä menee 6-8 kpl ja on olemassa tilanteita ettei aina ole pesukoneen ääressä, niin niitähän tosiaan täytyy olla muutaman päivän tarpeisiin.

      Sellainen käsitys noista kestoista tulee, että ovat aika mahtipontisia paketteja pienellle ihmiselle.

      Niin ja sitten on vielä tuo riisipaperi! Ilmeisesti sellainen olisi maitokakkavaiheessa hyvä? Kyllä tämä suo tästä hiljalleen selviää...Ehkä.

      Poista
    5. No mulla jäi kyllä ne riisipaperit käyttämättä. Kolme rullaa taisin ostaa ja ehkä yhteensä kymmenen arkkia käytin. Lähinnä käytin mieluummin kankaisia kuivaliinoja. Esim. Myllymuksuilla on kuivaliinoja: http://www.myllymuksut.com/kuivaliina-p-200.html Kun niitä riisipapereita ei saa kuitenkaan pyttyyn laittaa, niin ei ne niin helppoja ole. Kuitenkin pitää huuhdella siitä ne kakat pois pyttyyn ja sitten se pitäisi laittaa roskiin, joten samantien sen kakan huuhtelee pois kankaisesta kuivaliinasta ja laittaa muiden vaippojen mukana pesuun. Olin aika laiska käyttämään kestoja aivan vastasyntyneenä, kun sitä kakkaa tosiaan tuli käytännössä joka ikiseen vaippaan. Enkä ollut varautunut riittävällä määrällä minikokoisia vaippoja. Suuressa osassa lähti kilorajat viidestä kilosta ylöspäin. Flanelletteja olin ajatellut alussa käyttää, mutta en sitten käyttänytkään, kun ne kastuivat pissasta alta aikayksikön ja tosiaan olivat lipareineen niin hankalia huuhdeltavia. Tällä kertaa varustaudun paremmin. :D Vaippoja tosiaan vaihdetaan alussa usein, joten niitä pitää olla melkoinen määrä. http://www.kestovaippayhdistys.fi/kestovaippainfo sivuilta löytyy paljon vinkkejä ja teeseitse-kaavoja. Esim. sisävaippoja kannattaisi ommella. Itsekin meinaan pyytää äitiä tekemään kunnon satsin niitä.

      Jos nyt kotona kestoilee ja ainakin päivisin, niin sekin on jo paljon. :) Ja jokainen kesto on yksi vaippa vähemmän kaatopaikalta. Hyväkuntoisten vaippojen jälleenmyyntiarvo on hyvä. Olen saanut tähän mennessä kaikista hutiostoksista omani pois, kun olen myynyt eteenpäin. Edelleen olisi myytäväksi vaikka kuinka, mutta kun kestovaippainfon myyntipalsta kuivui kokoon, niin hyvä myyntikanava hävisi. Facessa en itse ole, joten sielläkään en voi myydä.

      Poista