17.12.2013

Rasva ja hedelmällisyys

Innostuin tonkimaan tietoa rasvan merkityksestä ja löysinkin paljon mielenkiintoisia  artikkeleita.  En jaksanut kaikkea mielenkiintoista tähän nostaa, mutta jotain tiivistin. Huh. Tiivistys ei ole kovin kuvaava sana, olisi pitänyt keskittyä yhteen aiheeseen.

Tämän mukaan vähärasvaisen ruokavalion ja jatkuvan treenin yhdistelmä voi vaikuttaa hedelmällisyyteen, kehon alhaisen rasvan kautta, vaikkei kuukautiskierrossa olisikaan ongelmia ja muuten olisi terve. Rasvaa tarvitaan muuntamaan androgeeni estrogeeniksi. Lisäksi rasva vaikuttaa leptiiniin mikä taas vaikuttaa ruokahaluun, energia-aineenvaihduntaan ja lisääntymiseen. Onnistunut raskaus vaatii kaloreita n. 50 000 enemmän kuin normaali aineenvaihdunta ja jos kehossa ei ole riittävästi kaloreita, se hillitsee leptiinien virtausta.

Tämän ja tämän mukaan kova treeni voi alentaa progesteronin tuotantoa ja laskea hormonitasoa. Endorfiinit voivat tukahduttaa FSH ja LH hormoneiden tuotantoa, joiden tehtävänä puolestaan on munasolujen tuottaminen sekä munasarjahormoneiden: estradiolin ja progesteronin tuotantoa, mikä vaikeuttaa raskaaksi tulemista tai lisää keskenmenon todennäköisyyttä. Tasapaino täytyy löytää liikkumiseen – ääripäät, ylipaino-alipaino, eivät ole hyviä.

Täällä väitetään, että keskimäärin 12 % ongelmista raskautumisessa johtuisi liian alhaisesta tai korkeasta painosta. Kiinnostavaa tässä artikkelissa on tuo, että liikkuminen tuottaa endorfiinia, joka puolestaan nostaa prolaktiinitasoa, joka voi edelleen heikentää hedelmöittymistä.

Vaikka kuukautiskierto olisi kunnossa, vain neljä tuntia viikossa liikuntaa voisi alentaa hedelmöittymistä 40 %. Sydäntä kuormittavien harjoitusten, kuten aerobicin ja juoksun todettiin alentavan myös elävänä syntymisen todennäköisyyttä 30 % koeputkihedelmöitystutkimukseen osallistuneilla. Se mikä taas on liikaa tai liian vähän liikuntaa on yksilöllistä. Mutta seuraavista oireista voi huolestua (nämä käy niin kaikkeen).

1. Fyysiset oireet: Kuukautiskierron häiriöt, selittämätön painonlasku, kohonnut verenpaine, hidas syke, lihasten väsyminen (epänormaali), vähentynyt immuniteetti , ruoansulatuskanavan häiriöt  ja ruokahaluttomuus

2.Psyykkiset oireet: Depressio, itseluottamuksen lasku, mielialan vaihtelut, uneliaisuus, keskittymiskyvyn puutetta , ahdistus, unihäiriöit, levottomuus ja aggressiivisuus

Fitnessmagazinen mukaan erittäin urheilullisilla naisilla on kehon rasva % on kauttaaltaan alhaisempi, mikä voi vähentää hedelmällisyyttä. Eikä painoindeksi ole hyödyllinen urheilullisille, koska se ei kerro todellista ihonalaista tai sisäistä rasvaa.

Täällä kerrottiin, että rasva on välttämätöntä hormonien valmistuksessa ja jos noudattaa vähärasvaista ruokavaliota, voi ovulaatio puuttua progesteronin puutteen vuoksi. Tutkimus tarjoaa myös syyn syödä jätskiä: on havaittu, että naisila, jotka söivät kermajäätelöä vähintään 2 X viikossa, hedelmällisyys nousi 38 % enemmän kuin naisilla, jotka söivät jätskiä harvemmin kuin kerran viikossa.

Täällä ehdotetaan, että keho kieltäytyy raskaudesta omaa viisauttaan. Keho tulkitsee yli- tai alipainon syystä tai toisesta vaaralliseksi tekijäksi estää hedelmöittymisen tai kiinnittymisen. Kehossa voi olla liian vähän rasvaa ylläpitämään kasvavaa vauvaa ja silloin se tulkitsee, ettei se selviä niin rankasta hommasta kuin raskaudesta.

Täältä kerrotaan, että alipainoisilla naisilla on taipumus muuntaa tavallista estrogeenia "anti-estrogeeniksi”. Nämä naiset eivät aina myös reagoi Clomeihin, koska Clomi vaatii oikean tyyppistä estrogeenia toimiakseen.

Hairahduin myös puhtaasti rasvahappojen puolelle. Ja ainakin tämä ensimmäinen tarjoaa päteviä perusteluita tarkistaa, että on omegat kunnossa.

Omega 3:
  • säätelee hormoneja
  • lisää veren virtausta kohtuun
  • vähentää herkkyyttä prolaktiinille, joka voi estää ovulaation
  • lisää kohdunkaulan limaa, jota tarvitaan, jotta sperma pääsee munasoluun
  • auttaa kiertoa normalisoitumaan.
Hedelmöittymisen lisäksi rasvaa tarvitaan lapsen kehityksen turvaamiseksi. Omega3:n on osoitettu estävän raskaudenaikaisia komplikaatioita ja alentavan riskiä synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Alhainen DHA on sidoksissa masennukseen ja mielenterveyteen. Raskauden aikainen DHA: n puute voi liittyä ennenaikaisen synnytykseen, alhaiseen syntymäpainoon ja lasten ylivilkkauteen (vähän epäilen vrt. Suomi ennen 1990-lukua…On sitä ennenkin lisäännytty)

Omega 6 voi auttaa hedelmällisyyttä parantamalla lisääntymissolujen rakennetta, vähentämällä tulehdusriskiä ja parantamalla elinten kuntoa.

Transrasvat taas häiritsevät solun reseptoreita mikä aiheuttava tulehdusta-, häiritsee glukoosi-aineenvaihduntaa ja lisää insuliiniherkkyyttä. Insuliiniherkkyys ja huono glukoosiaineenvaihdunta taas ovat samoja tekijöitä, jotka vaikuttavat hedelmällisyyteen naisilla, joilla on PCOS.