17.12.2014

Itsekö syypää?

Palaan joskus ajatuksissani talviin 2008-2009 ja 2009-2010. Aloin lämpöillä 2008 joulukuussa. Ruumiinlämpö pyöri 37-37.5. asteessa. Se jatkui viikosta toiseen. Ravasin työterveydessä tutkittavana. Mm. erilaisista allergiatesteissä ja kuvauksissa, lisäksi poissuljettiin reuma, astma ja häiriöt kilpirauhasen toiminnassa ym. Lopulta lääkäri sanoi, ettei minussa ole mitään vikaa, ja on täysin normaalia, että lämpö on korkeampi. 37,5, kun ei ole kuumetta. Ehkäpä joku virus on jäänyt kytemään.

Elelin tämän tiedon varassa täysin normaalisti. Hiihdin tuona talvena n. 2000 km ja raastoin itsestäni irti pari massahiihtoa. Enkä ole sellainen, että viivalle mennessä rauhakseen nautiskelisin, vaan latasin ladulle kaiken mitä kehosta irti sain. Lämpö pysyi korkealla n. 3-4 kk. Keväällä tilanne normalisoitui. Seuraavana talvena sama alkoi uudelleen. Lämpö nousi ja pysyi monta kuukautta normaalia korkeammalla, siis normaalia siihen nähden mitä se muulloin on. Jälleen elelin normaalisti, harrastelin paljon. Muutoin en ollut kipeä näinä talvina lainkaan. 

Toisinaan pelkään, että tuolloin vahingoitin hormonitoimintaani jotenkin ja itse aiheutin tämän lapsettomuuden. Jälkikäteen olen arvellut, että kehon kuormitus-palautumis suhde oli päin persettä ja olin ylirasittunut. Myöhemmin joku muu lääkäri sanoi oksidatiivinen stressi voi pitää lämmön korkealla ja liikunta sitä lisäämään. Noiden talvien jälkeen en ole lämpöillyt, mutta miehen kanssa yhteen muutto on toki muuttanut elämään muutenkin ainakin liikunnan määrä on ehkä hieman kohtuullistunut. Raaston taustalla aikoinaan oli kai monet sen hetken elämän ongelmat.

Menkat ovat olleet koko ajan normaalit, mutta se mikä muuttui, tosin en tiedostanut missä vaiheessa muutos tapahtui, on rintojen kipeytyminen kierron mukaan. Sen muistan, että opiskeluaikoina arkuutta oli joka kuukausi. Opiskelun lopetin asteittain 2008, mutten osaa sanoa milloin rinnat lakkasit kipeytymästä. Ensimmäisessä lapsettomuuteen liittyvässä ultrassa siihen havahduin, kun lääkäri kysyi. No, en tiedä haittaako se, ettei rinnat enää reagoi mihinkään, mutta jotenkin olen  ymmärtänyt, että ainakin se on hyvin yleistä.

3 kommenttia:

  1. Hei
    Minua on häirinnyt kovasti tuo sama rintojen kipeytymättömyys menkkojen aikaan. Joskus nuorempana sitä oli, mutta ei enää ainakaan muutamiin vuosiin (olen 30v.) Meillä puolentoista vuoden lapsettomuus, minkä jälkeen ivf-hoidoilla syntyi lapsi. Selittämättömiä ollaan, mutta itselläni hormoniarvot (fsh, prog, lh, prot.) kaikki ala-tai ylärajoilla, normaalin sisällä kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missä vaiheessa prog ja prot otettiin? Minulta ei ole niitä tutkittu, ainakaan vielä.

      Poista
    2. Prog (progesteroni) otettiin 7. päivänä ovulaatiosta. Sen tarkoitus on tarkastaa onko ovulaatiota tapahtunut. Minulla arvo oli 26, kun sen muistaakseni pitäisi olla yli 25, jotta ovulaatio on tapahtunut. Tuolla prot tarkoitin prolaktiinia (olin kirjoittanut väärän lyhenteen) ja se otettiin alkukierron hormonikokeiden yhteydessä.

      Poista