12.2.2015

Tukala olo

Ensimmäinen IVF oli helppo (siis muutoin paitsi henkisesti sen jälkeen kun munasolut eivät hedelmöittyneet eivätkä alkiot jakautuneet). Pysyin elelemään normaalisti loppumetreille ja voin hyvin. Pari päivää ennen punktiota kävin melomassa eikä kajakkiin sujuttautuminen ym. aiheuttanut mitään ihmeellisiä tuntemuksia. Punktiopäivän olin väsynyt, mutta jo seuraavana päivänä olisin ollut täysin työkykyinen. En juuri turvonnut, eikä käveleminen tuntunut missään.

Nyt ennusmerkit ovat sellaiset, että tällä kertaa en ehkä pääse yhtä helpolla. Eilen alkoi epämääräinen kupruilu ja pistely alavatsalla, limaisuus lisääntyi, leukaan pärähti ISOJA finnipatteja ja olo oli (ja on edelleen) samanlainen kuin voimakkaan ovulaatiokipuilun aikana. Alavatsa on pinkeä kuin mikä. Tänään työmatkalla totesin, että liikkuminen tuntuu eilistä enemmän.

Päädyin tietenkin myös lukemaan keskusteluketjua jarrun pettämisestä, mutta tällä kertaa pystyin  suuntaamaan ajatukset pois siitä vaihtoehdosta.

Huomenna saan tiedon koska punktio on. Veikkaisin alkuviikkoa, sillä tänään on jo pistospäivä 8 eli sunnuntaina olisi 11. Vähän hirvittää, millainen olotila tässä ehtii viikonlopun aikana kehittyä. Toivottavasti tukaluus korreloi positiivisesti tuloksellisuuden kanssa.

Mietin eilen sitäkin, jos sattuisi raskautumaan ja raskaus sattuisi päättymään onnellisesti, tarvitaanko sen jälkeen taas vuoden yritys jostain tietystä ajasta eteenpäin seuraavaa hoitoa varten ja sen jälkeen uudelleen jonoon? Jos tarvitaan vuoden yritys, mistä alkaen voi yrittää? Jos nyt sattuisi tulemaan elinkelpoisia alkiota, miten kauan ne pidetään pakkasessa? Voiko niitä käyttäää seuraavaan vai heitetäänkö ne automaattisesti roskiin?

Turhia ajatuksia. Jos tämä onnistuisi, olisin niin onnellinen, etten osaa edes kuvitella miten onnellinen olisin. Olen jo etukäteen vähän onnellinen siitä, miten onnellinen voisin olla. Enkä edes tiedä lähtisinkö toista näin väkisin yrittämään. Ei todellakaan ole ajankohtaista, kun en välttämättä koskaan saa sitä ensimmäistäkään. Silti tällaisiakin huomaa miettivänsä. Ja se mikä on positiivista näitä miettiessä on se, että luottamus mahdollisuuteen saada lapsi, on tällä hetkellä kova.


4 kommenttia:

  1. Meillä sanottiin, että ei tarvi odottaa ja yrittää luomuna. Sitten kun toinen lapsi on ajankohtainen, niin soitto vaan polille ja päästään heti pas:iin. Meillä jäi siis neljä alkiota pakkaseen esikoisen hoidoista. Sitten kun ne oli käytetty, niin annettiin ymmärtää että pitäisi odottaa uutta hoitoa kuukausikaupalla, mutta yllättäen tarjottiinkin uuden ICSI:n aloitusta heti ja tartuimme siihen.

    Meillä alkioita säilytetään "ilmaiseksi" kolme vuotta ja sen jälkeen saa jatkaa omalla kustannuksella pakastusta. Meillä tuo aika tuli täyteen maaliskuussa ja maksoimme vuoden pakastuksesta vähän reilu 100 euroa. Nuo alkiot käytettiin kesäkuussa ja elokuussa ja sen jälkeen pakastin oli tyhjä. Käsittääkseni pakastusta voi jatkaa ihan kuinka kauan haluaa. Tässä kolmen vuoden aikana on kuulemma pakastus- ja sulatusmenetelmät parantuneet huomattavasti ja yhä suurempi osa alkioista selviää sulatuksesta. Meillä silloin 2011 pakastettiin alkiot pareittain. Nykyään pakastetaan yksittäin, koska alkiot yleensä selviävät sulatuksesta. Siihen aikaan vielä oli tapana pakastaa pareittain, koska sulatuksessa kävi kato. Meilläkin noista pareittain pakastetuista menetettiin molemmilla sulatuskerroilla toinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Missä olet hoidoissa? Kuulostaa kohtuulliselta, ettei tarvitse jonottaa ja munia uudelleen. Kysyn tänään hyksin, vai onko se sittenkin husin käyntännön asiasta.

      Poista
  2. TYKSissä säilytetään pakastettuja alkioita 4 vuotta. Sen jälkeen ne hävitetään. Jos sinä aikana jompikumpi osapuoli haluavansa lopettaa hoidot, niin silloin tietty alkiot hävitetään aikaisemmin samoin muistaakseni kuin jomman kumman puolison kuolemasta johtuen ne hävitetään ennen. Niin ja julkisella ei tietenkään tuosta neljästä vuodesta tule mitään maksuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huolehtiiko TYKS itse pakastuksesta, vai onko heillä joku yksityinen labra? Taysissa Ovumia hoitaa pakastuksen. Pariskunta tekee siis halutessaan heidän kanssaan uuden sopimuksen pakastuksesta ja maksaa sen pakastuksen itse. Siirrot tehdään kuitenkin julkisella puolella vaikka on tuon yksityisen lapsettomuusklinikan kanssa tuo pakastussopimus. Ilmeisesti jos on saanut jo kaksi lasta ja sen jälkeen on vielä alkioita pakastimessa, niin sitten pitää hoitaa pas yksityisesti ja maksaa yksityisen hoidon hinta.

      Poista