23.3.2015

Niitä näitä

Ei tainnut aika madella näin hitaasti edes silloin ala-asteikäisenä kesäloman sadepäivinä.

En voi varmuudella väittää, että oirehtisin vieläkään. Joku epämiellyttävä olo tulee ja menee, mutta voi olla muutakin kuin raskausoire. Jopa ihan mielikuvituksen tuotetta, kun oikein alkaa kuulostella. Luulen, että jos voisin pahoin, niin epäilykselle ei olisi sijaa. Edelleen nukun kyllä hyvin ja palelen läpi vuorokauden, mutta nekin voivat olla jostain muusta johtuvaa.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä heräsin oikean puolen munasarjan viiltelevään äkilliseen kipuun. Kipu tuli muutaman kerran. En voi olla ajattelematta, että sinnekö se nyt on mennyt kiinnittymään. Paniikkimielialassa ajattelin jo hyökätä heti maanantaina ultraan, jos vain jostain vapaa aika löytyisi. Tuon jälkeen ei kipua ole kuitenkaan ollut ja nyt tuntuu, että kyllä tässä selvitään torstaihin saakka. Ehkä.

Näin viime yönä painajaisen. Olin ultrassa ja ultraajana oli vanhempi nainen. Aluksi koko paikassa oli sähkökatko ja näytti siltä, ettei koko ultraa edes saada tehtyä. Sitten sähköt palautuivat. Ruudulla muka näkyi, että alkio killui ihan oikeassa paikassa. Se näytti oikeasti siltä, että katkarapu roikkui jostain narusta. Tämä nainen ei kuitenkaan uskaltanut sanoa oikein mitään, haki aina uusia ihmisiä ihmettelemään alkiota ja kysyi heidän mielipidettään. Lopulta hän sanoi minulle, että alkio on oikeassa paikassa, mutta sen nenänrei'ät ovat liian suuret. Ja niitä reikiä se sitten pyysi muitakin ihmettelemään. Lopulta siihen tuli vanha mies, sellainen arvoylppömäinen, joka vilkaisi ruutua kaksi sekuntia ja totesi, että normaalisti alkanut raskaus. Siihen minä kävin inttämään, että ei ole kun IVF:stä..Ja heräsin.

Olen ajatellut myös mukavia asioita. Tutkinut vaunumarkkinoita, tutustunut kaukaloihin, lukenut listoja tarpeellisista ja tarpeettomista hankinnoista. Selannut äitiysvaatetarjontaa. Lauantaina juutuin kaupassa sen hyllyn eteen, jossa oli kaikkea vauvakamaa. Puhdistuliinoja, erikokoisia tutteja, tuttipulloja ym. Erityisesti pikkuniistäjä sai herkistymään.

Olen myös miettinyt liikuntaa. Raskaus mahdollistaa uudenlaisen tavan liikkua, siis minulle henkisellä tasolla uudenlaisen. Raskauden aikana saisi liikkua liikkumisen ilon ja hyvän olon vuoksi. Ei tarvitsisi pyrkiä hyvään kuntoon, mennä epämukavuusalueelle, parantaa kuntoa ja suorituskykyä. Toki voihan se olla, että syystä tai toisesta en pystykään liikkumaan niin kuin nyt luulen  ja tässä on vielä yhtä sun toista yllätystä luvassa.

Vaikka hetkittäin erehdyn tällaiseen optimismiin, pelkään että onnea vain "vilautetaan" meille jossain nurkan takana, niin että sen voi nähdä ja kuvitella saavuttavansa. Sitten se otetaan pois ulottuvilta, laitetaan jonnekin piiloon.

6+4

12 kommenttia:

  1. Ihana kirjoitus ja ihanan kamala uni! jotenkin samaistuin tähän tekstiin, voisi olla minun näppikseltäni ja kun lähes jokayö joudun vaikka minkälaisiin seikkailuihin, voisi hyvin tuo unikin olla minun näkemäni..viimeyönä tosin vain pelastin eläimiä yhden lööppijulkkiksen kynsistä �� .. Oireetonta oloa, ajottaista mahakipua ja minimaalista tuhruvuotoa,epäuskoa ja onnea, näillä mennään.

    Bertta (6+1, tokan ivf:n eka pas)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin onnea Bertta! Epäusko, onni, pelko...Ne tässä tulevat tutuiksi. Huomenna vähän viisaampana.

      Poista
  2. Hauskaa, kuinka olet jo ehtinyt konkreettisiin pohdintoihin, vaunuihin ja kaukaloihin :) Itselläni tuo koko juttu tuntuu vielä niin kaukaiselta, että en ole vielä osannut ajatella noin konkreettisia hankintoja. Mutta toivottavasti niidenkin ajatusten aika tulee vielä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se vähän vaarallista tässä vaiheessa tutkia noin konkreettisia asioita. :/ Jotenkin tuntuu, että olen niin tietämätön kaikesta, että haluan ajoissa tutkia asioita...Kuvittelen siis, että loppua kohden elämän muuttuu sellaiseksi hulivilinäksi, että oksat pois :)

      Poista
  3. Kuulostaa niin tutulta! Itsekin mietin oireettomuutta ja vihlaisuja IVF/ICSIn jälkeen. Olin varma, että ei siellä mitään ole. Rv 7 ultrassa lääkäri sanoi, "Jaa, nyt näyttäisi siltä, että täällä on kaksi alkiota, joilla kummallakin syke." WHAT???? Yksihän sinne laitettiin, mutta sinnikäs sissi oli halunnut itselleen kaverin. Pelko siitä vaan suureni. Suurempi keskenmenoriski, keskosuus, onko omat istukat. APUA!
    Mieheni lohdutti, että kun todennäköisyydet oli jo kertaalleen menneet aivan pyllylleen niin mitä enää luen tilastoja. Meidän vauvat on päättäneet toisin. Ja oikeassa hän oli! Nyt rv 25 ja identtiset tytöt tulossa! Seuranta on ollut yhteisen istukan takia tarkkaa, mutta ongelmia ei ole ollut. Eikä juurikaan oireita...vieläkään! Ja kaksosodottajilla "pitäisi" olla tupla oireet.

    Huoli pois ja nauti olostasi, meistä tulee äitejä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau! Onpa hieno juttu. Tuossa vaiheessa varmaan uskaltaa jo hengähtääkin. Huomenna ultra, sen jälkeen ehkä uskaltaudun hengähtämään hetken. Siis jollei ole tuulimuna.

      Poista
  4. Moikka!

    Minulla viilteli nivusta alkuraskaudessa tosi kovaa ja kävinkin gynellä,kun ajattelin raskauden olevan kohdunlkoinen yms yms! Ihan normaalissa paikassa alkio oli ja nyt jo hän on jo puolitoistavuotias taapero:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enemmän on kolotellut oikea munasarja kuin kohtu. Viime yönä valvoessa pyysin jo joltain maailmankaikkeudelta jotain merkkiä, että asiat on kunnossa, kun taas kipuja kuulostelin. Ja olihan ne.

      Poista
  5. Mikä sulla on laskettu aika? Itse plussasin eilen tokan icsi:n tokan pas:in seurauksena. Eli viides alkionsiirto, kun tehtiin kaksi pas:ia vielä ekan icsi:n seurauksena jäljelle jääneistä alkioista. Kuinka paljon sitä ehtiikään vuorokauden aikana käydä asioita mielessä. Tai oikeastaan pari päivää kauemman olen ehtinyt haaveilla, kun alkoi kaikkia ihmeellisiä oireita ilmaantua ja alkoi tuntua siltä että kyllä sieltä plussa taitaa tulla. Toisaalta pelottaa kohdunulkoinen, mutta kun kaikki satunnaiset viiltelykivut ja paineentunne on aivan keskellä alavatsaa, niin ei se missään väärässäkään paikassa voi olla?! Ultra on vasta 23.4. joten pitkään joutuu vielä jännäämään. Nyt on rv 4+4.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnittelut Annika! Kummasti tässä menee mielialat tietyssä järjestyksessä, millään ei vain meinaa antaa itselle lupaa iloita huolehtimatta :) Ultrassa tänään lääkäri näytti munasarjoja ruudulta. Ne oli 2 x normaalia isommat ja sanoi, että kipu johtuu siitä. La 11.11. :) Nyt se on ihan kirjallisenakin.

      Poista
  6. Huh, miten sinne ultraan asti selviää...? Millä viikoilla teille on annettu ultra-aika ivf jälkeen? Ja eikös ne päivät lasketa punktiopäivästä, ei alkionsiirrosta? Meillä eka ivf ja pp12 haalea plussa. Huomenna virallinen testipäivä ja pelkään jo nyt kemiallista.. Meille ei ole veritestiä laitettu ollenkaan. Taustalla KU ja kkm, joten tuntuu uskomattomalta jos tämä raskaus ylipäätään jatkuu. Eikä plussasta uskalla iloita, kun pelkää että se sitten viedään pois.. Vaikkei siihen omat ajatukset tietenkään vaikutakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punktio oli 18.2. ja varhaisultra 26.3. eli mitäs tuosta nyt tuleekaan..5 vkoa + 1pvä. Verikoe oli pp12. Seuraavana päivänä ultra-aika annettiin siitä 3 viikon päähän. Lääkäri sanoi tänään päiviksi 7+1 (niin kuin pitääkin) eli laskettu punktiosta. Itse olin laskenut punktiopäivän nollaksi.

      Verikoe kyllä rauhoitti kummasti mieltä. Mulla viivat vahvistuivat niin hitaasti. Eikös sellaisen saisi myös työterveyden kautta keinoteltua? Kyllä se pitkältä tuntui, mutta jotenkin ne päivät vaan kului. Ihmettelen kyllä, kun ihmiset väittävät, että sitten kun on raskaana niin aika menee tosi nopeasti. Tsemppiä odotukseen!

      Poista