21.5.2015

Tyhmyri

Viime viikot ovat olleet itsesyytösten aikaa. Tuntuu etten pysty tekemään mitään ilman, että joutuisin jälkikäteen miettimään mitä tuli tehtyä. Miehelle olen valitellut, että olisipa hän se jolla on ihmisenalku kyydissä, kun hän ei varmaan tekisi samoja tyhmiä asioita kuin minä. Olen karehtinut muita rauhallisia ja järkeviä odottajia jotka eivät tee tyhmyyksiä. Ottavat rauhassa ja elävät terveellisesti. Tietävät tasan tarkkaan mitä tuli syötyä, eivätkä valvo öitään miettien pitäisikö mennä kaivamaan maitopurkkeja ja katsoa onko niissä meijerin tiedot.

Kuvittelin ennen raskautta, että sitten kun raskaus alkaa, jos se vain ikinä alkaa, olen onnellinen. Muistan olla onnellinen ja nautin siitä, koska tällä historialla voi olla, että nämä päivät ja viikot saadaan elää vain kertaalleen. Luulo ei ole tiedon väärti. Olen stressannut ihan p*rkeleesti. Tullut siihen tulokseen, että musta ei ole tähän. Miten kaikki muut on järkeviä ja minä päivästä toiseen teen idioottiratkaisuja? Yritän skarapata ja taas löydän itseni googlaamasta jotain ja valittamasta.

No, mitä sitten on tullut stressattua?
1. Söin salaatissa lämminsavulohta. Tajusin vasta jälkikäteen kysyä oliko se suoraan vakuumista. Oli se. Idioottina olin vain ajatellut, että sehän on kypsennettyä.

2. Satamaidon eipäs-joopas -listeriajupakka on kuohuttanut. Varsinkin siinä vaiheessa, kun tuotteet ensi kertaa vedettiin pois kaupoista ja miehellä sattui olemaan pari päivää samaan aikaan maha sekaisin. En ollut varma olinko käyttänyt satamaidon maitoa, kun aina ei lue muuta alkuperää kuin Suomi, ei siis meijeritunnistetta. Luulen, että listeriakammon vuoksi joudun jättämään kesälomalle suunnitellut reissun väliin. Se olisi todennäköisesti pelkkää stressiä.

3. Osallistuin tapahtumaan, jossa jouduin kisavietin valtaan. Alkuun etenin rauhassa, mutta sitten jokin naksahti päässä. Juoksin niin kuin ennen vanhaan. Juoksu ei tuntunut pahalta sillä hetkellä. Olen muutenkin vielä hölkötellyt ja tyhmänä ihmetellyt mistä sen voi tietää, koska täytyy lopettaa juokseminen. Nyt tiedän. Noin puoli tuntia suorituksen jälkeen alkoi alavatsassa kipu. Alkuun se paikallistui selvästi vasemmalle alas, myöhemmin nousi alimpiin kylkiluihin saakka. Kipu oli varsin voimakas. Kun olin 1,5 h odottanut kivun hellittämistä soitin kättärille ja vuodatin tyhmyyteni luuriin. Hoitaja arveli sen olevan kohdun kannatin lihaksen revähdys, joka heijastuu kylkeen. Luonnollisesti pelkäsin, että sittenkin keskenmenon voi itse aiheuttaa ja nyt kyytiläinen kuoli. Seuraavana päivänä, kun kipu oli vähän pienempää, eikä mitään muita oireita ilmennyt, keksin huolestua siitä, että aiheutinko sikiölle hapenpuutteen.

4. Kävin lounaalla paikassa, jossa käyn usein. Toisin kuin muilla kerroilla, valitsin ruokajuomaksi kotikaljaa. Aiemmin olin aina päätynyt veteen, kun tuon paikan kaljat ovat tunnetusti aika tujuja. Kun lähdin santsikierrokselle tajusin, että kalja nousi päähän tai enemminkin meni jalkoihin. Niinpä, syön luomuomenoita, koska epäluulo ei anna periksi syödä sellaisia 3 kk säilyviä ja sitten vastapainoksi ryystän liika käynyttä kotikaljaa.

Lähipiiri alkaa olla aika kyllästynyt tähän hysteriaan. Itsekin olen ja siksi päivittäin päätän, että nyt en varmasti laita suuhuni mitään, mitä joudun jälkikäteen miettimään tai jonka vuoksi pitää yönsä valvoa. Eikä mene kuin hetki, kun löydän uuden ahdistuksen aiheen.

17 kommenttia:

  1. Kuulostaa kyllä aivan järjettömältä. Kannattaisi kohta varmaan jo käydä puhumassa jonkin ammattilaisen kanssa.. Tsemppiä.
    -imbe

    VastaaPoista
  2. Voi kuule, täällä ilmoittautuu samanlainen tyhmyri! Raskaana ollessani huolehdin kaikesta, siis KAIKESTA! Listeria, toksoplasmoosi, parvorokko, tulehdukset alapäässä, you name it...Mitään näistä en saanut (paitsi yhden pikkutulehduksen kyllä,mutta hoitui lääkkeillä).
    Yhden reissun peruin supistuksien takia ja taisin pelätä sitä listeriaakin samalla..;D Arvaa oliko vaikeaa syödä töissä, kun piti miettiä oliko salaatti varmasti mullatonta, hernemaissipaprika kuumennettu, liha kypsää.....Kaverit nauroivat, kun en suostunut syömään minkäänlaisia juustoja (paitsi suomalaista edamia ja oltermannia). Kamalat morkkikset tuli, jos söin jotakin, josta en ollut ihan varma. Tsemppiä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Työpaikan lounasedusta on kieltämättä tullut kirous. Kesällä varmaan pakko kanniskella omat eväät :( Se on hieno hetki, kun osaa jättää syömättä jotain minkä vaaroja jäisi miettimään päiviksi eteenpäin.

      Poista
  3. I feel you! <3 Täällä toinen samanlainen. Mä olin ehtinyt juomaan sitä Satamaidon kiellettyä maitoa, mutta onneksi loppu hyvin, kaikki hyvin.

    Tällä lapsettomuustaustalla on vaikea olla stressaamatta. Raskauden eteen on tehty kolme vuotta töitä ja se on vaatinut ison tukpn rahaa. Tottakai sitä pelkää, että onnistuu itse sössimään asiat. Mulla on lisäksi vielä vuotoja, jotka pelästyttävät pahemman kerran. Eilenkin aamulla pikkuhousut veressä ja pyttyyn lorisi, kuin kaatamalla. Ultrassa kaikki oli sitten kuitenkin hyvin. Mun on vaikea iloita, mutta kyllä mä täältä vielä nousen!

    Tsemppiä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa edes kuvitella, miten hermoraunio olisin jos vielä jotain vuotoja olisi!

      Luulisi vuotojenkin loppuvan jossain vaiheessa? Vai onko ennuste, että niitä jatkuu koko raskauden?

      Ehkä jossain vaiheessa se aurinko alkaa paistamaan! Puolivälikin tulee loppujen lopuksi niin nopeasti.

      Poista
    2. En oo saanut oikeastaan mitään ennustetta niistä. Ainoastaan vuotojen vuoksi mulla on ollut uhkaava keskenmeno -diagnoosi. Mutta nyt kaksi viikkoa oon ollut vuotamatta ja sunnuntaina tulee 12 viikkoa täyteen. Enpä osannut edes haaveilla, että tässä tilanteessa sitä joskus olisi.

      Poista
  4. Olen sitä mieltä, että lapsettomuudella on tässä vahvasti sormensa pelissä. Itsekin pelkään monia asioita, mutta onneksi en niiden vuoksi valvo öitäni.

    1. Neuvoni on, että välttele kalaa ulkona syödessä, paitsi jos lukee esim. paistettu, höyrytetty tms.
    2. Satamaidossa ei onneksi ollut listeriaa, ne pikatestit joiden perusteella maitoja vedettiin pois, voivat olla helposti väärässä. (Ja ovatkin välillä, varotoimena kuitenkin takaisinveto). Listeriaa voi pelätä, mutta se on harvinainen. Jos pysyt erossa korkean riskin tuotteista, sinun pitäisi olla okei.
    3. Tuskin yksi juoksu mitään pilaa, nyt tiedät ettet voi enää juosta samoin ja elät sen tiedon kanssa :) Kehosi ilmoitti, että tämä ei käynyt päinsä. Olisit tyhmyri vasta jos jatkaisit samaa tahtia. Itse tajusin ekan kerran, että liikuin liian kovasti kun jokin aika lenkin jälkeen vatsaan alkoi sattua (rv 10). Nyt sitä koit sen epämiellyttävyyden.
    4. Kotikaljalla et varmasti mitään ehtinyt pilata.

    Mutta ymmärrän stressauksen. 1 ja 2 kohtaan uskallan vastata melko vakaalta ammattipohjalta, olen nimittäin elintarvikemikrobiologi, listeriaa en itse tutki, mutta siitäkin tiedän yhtä sun toista. Jos mieltä rauhoittaa, Suomessa todetuista listeriooseista ihan valtaosa tulee ulkomailta tuliaisina, ei Suomesta.

    Tsemppiä, kyllä me klaarataan tämä odotusaika. Tavalla tai toisella.
    Lämpimiä terveisiä
    Janna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Janna! Ehkä tässä tosiaan menettämisen pelko ja tieto siitä, ettei uutta raskautta noin vain saada aikaan, painaa aika paljon.

      Parempi yrittää pitää mielitekonsa kurissa ja syödä karsitusti vielä jäljellä olevat 5,5 kk, kuin stressata syömisiään. Jossain vauvaopuksessa kirjoitettiin hyvin siitä, että ainoa mihin voi itse tällä hetkellä vaikuttaa on ruoka ja se, että huolehtii laadukkaasta ja ravinteikkaasta ravinnosta. Suolan määrää täytyisi kyllä vähentää!

      Poista
  5. Tuttuja ajatuksia :) itse ajattelen niin, että itse päätän mitä syön. Aina voi myös sanoa ettei nyt tee mieli jotain ruokaa. Raskauden jälkeen ehtii sitten syödä sitä mitä nyt tulee vältettyä. Tsemppiä odotukseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Lyhyt pätkähän tämä on ihmiselossa :) Loppujen lopuksi.

      Poista
  6. Kuulostaa niin tutulta. Olen myös tosi hysteerinen syömisten ja tekemisten suhteen ja kaverit nauravat mulle siitä. Oon nyt kuitenkin löytänyt rauhan sillä ajatuksella, että jos epäilyttää, niin jätän syömättä/juomatta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että rajoitan tosi paljon (etenkin ravintoloissa) syömistäni, mutta ei haittaa. Pääasia, ettei tarvitse stressata syömisistä niin paljon. Ikävää velloa ja miettiä jälkikäteen, mitä tulikaan syötyä.

    Niin se vaan on, kun takana on pitkä polku, niin on vaikeampi rentoutua. Se alulle saatu raskaus kun on niin kallisarvoinen <3.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla on hyvä tilanne, jos saat vielä naurua aikaan :D Mun lähipiirissä on havaittavissa lievää ärsyyntymistä, kun joka viikko nousee esille uusi huoppauksen aihe.

      Mulla on valitettavasti lounasetu, joka tarkoittaa lounastamista erinäisissä lounaspaikoissa. Kesän tullen vielä moni hyvä, peruspaikka menee kiinni ja on varmaan parempi turvautua yhä useammin omiin eväisin.

      Poista
  7. Suurempi riski kuin listeria on äidin stressi odotusaikana:

    "Äidin stressi- ja masennustilat vaikuttavat lapsen käyttäytymistä säätelevien geenien aineenvaihduntaan. Erityisen tärkeitä ovat muutokset stressihormonien vaikutuksia säätelevissä geeneissä. Seurauksena voi olla taipumus masennukseen ja väkivaltaisuuteen, mutta myös diabetekseen, lihomiseen ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin. Muutokset välittyvät solujen jakautuessa tytärsoluille ja voivat vaikuttaa koko loppuelämän ajan."

    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kol00121

    VastaaPoista
  8. En ole tajunnut murehtia ruuan suhteen. :o Tällä kertaa olen syönyt sitä mitä mieli tekee. Toki maksalaatikko on jäänyt syömättä vaikka mieli olisi tehnytkin. Olen varmasti syönyt riskituotteita, enkä ole edes tajunnut.

    Vauva tosiaan aistii äidin tunnetilat, joten varmasti hänelle on parempi jos osaa olla murehtimatta ja nauttii yhteisestä "taipaleesta". Tekee parhaansa, niin se kyllä riittää.

    Vanhempien naapurissa asuu viimeisillään raskaana oleva joka on tupakoinut koko raskausajan. Tuijotan häntä ikkunasta murhaavasti kun näen hänet tupakalla. Äiti sanoo että tule nyt pois sieltä. :D Tekisi niin mieli kysyä tuollaiselta idiootilta, että mitä helvettiä sun päässä oikein liikkuu! :((((

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kai tämä tästä hiljalleen helpottaa, mutta kyllä kerran viikkoon vielä iskee joku kamala hysteria. Ja aihe löytyy kyllä aina. Viime viikolla natriumglutamaatti, tällä viikolla bakteeritulehdus :D. Onneksi kriiseily pääasiassa päivä/viikko tasoa eikä joka päivä.

      Poista
    2. Tulin juuri juoksutapahtumasta. Oli tarkoitus kävellä, mutta juoksin sitten kuitenkin. En ollut tutkinut mitään suosituksia, kun ei kerran ollut tarkoitus juosta. Ei se hyvältä tuntunut, mutta ei pahaltakaan. Reilu vartti meni niin ettei tuntunut miltään, mutta sen jälkeen alkoi tuntua alavatsassa. Keskisyke oli 178 ja maksimi 186. Jälkikäteen googletin paniikissa aiheutinko jotain vaaraa tai hapenpuutetta. Tultiin siihen tulokseen että sen vuoksi pumppu hakkasi tuota tahtia, että sikiökin sai oman osansa hapesta.

      Poista