14.9.2015

Onko pienellä jokin hätänä?

Viimeinen raskauskolmannes tuntuu koettelevan mieltä. Aiemmat pelot ties mistä ovat saaneet seuraksi suuren huolen vauvan kehityksestä.

23 viikolla sf-mitta mitattiin ensimmäisen kerran ja se asettui keskikäyrälle (19 cm). Viikolla 27+6 tipahdi mitta alakäyrälle (23 cm). Viime viikolla neuvolassa (30+6) sukelsi sf alakäyrän alapuolelle (25 cm). Olin itsekin ehtinyt ihmettelemään miksi mahan koossa ei tunnu tapahtuvan muutosta. Monella odottajallahan on tässä vaiheessa jo ihan oikea muhkea massu. Tällä säälittävällä kumpareella ei saa edes julkisissa istumapaikkaa.

Sain lähetteen äitipolille, mutta koska olen helposti huolestuvaa ja huolissani liioittelevaa sorttia, varasin ajan yksityiseen ultraan pari päivää asiaa mietittyäni. Ajattelin, että aiheutan taas turhaa huolta, kun asiat voivat olla hyvinkin. Olin todella luottavainen, että saisin kuulla vauvan olevan ihan ok kokoinen ja hyvävointinen, vaikkei maha päälle päin muhkea olekaan. En saanut. Vauva on pieni viikkoihin nähden. Olkavarsi ja reisiluu asettuivat alakäyrälle, mutta paino jäi selvästi alle. Paino laahaa noin kaksi viikkoa ikäisiään jäljessä. Kun lääkäri sanoi, että noin 500 grammaa ikäisiään jäljessä, alkoi itkettää. Se on paljon! Prosentteina järkyttävän paljon kun puhutaan alle 1,4 kiloisesta vauvasta.

Onneksi mies oli mukana ultrassa, koska kuulemme asiat ilmeisesti jotenkin eri tavalla. Miehen mielestä ei ole syytä huoleen ja hän on luottavainen, että vauva on vain pienikokoinen sitkeä sisupussi. Aika pieniä olemme mekin, mutta keskikokoisia syntyessämme.

Istukan virtaukset näyttivät olevan kunnossa, samoin kohdun verenkierto. Rakenteet olivat keskenään sopusuhtaiset. Painoarvioksi annettiin 2,7-2,8 kg JOS kasvu jatkuisi tällä käyrällä millä nyt mennään. Istukka sen sijaan ei saanut ylistyssanoja. Siinä oli runsaasti pieniä lacunoita. Myöhemmin selvittelin, että ne ovat hyytymäkohtia, joissa ei näy virtausta. Istukka näyttää siltä, ettei ehkä selviä loppuun asti ja sen vuoksi voisin joutua sektioon ennen aikaani. Pienelle synnytys olisi liian kova koettelemus.

Lääkäri yritti kai olla kannustava ja sanoi, että nyt vauva on sen ikäinen, että selviää kyllä jos täytyy ottaa ulkopuolelle kasvamaan. Ei se mielialaa paljon kohentanut. Sitä kun luonnollisesti haluaisi terveen ja elinkelpoisen lapsen. Sellaisen, jonka vieressä ei tarvisi itkeä huolesta. Totta kai mielessä on käynyt erilaisten vammojen tai syndroomien mahdollisuus.

Hetkittäin ajattelen että 2,5 kg on ihan ok. Jos päästään yli kahden kilon olen jo todella helpottunut. Vauvan potkiessa tunnen surua ja sääliä; siellä se pieni rääpäle yrittää olla niin kuin ikäisensä vauvat, vaikka on sellainen jälkeen jäänyt. Toisaalta tunnen myös suurta hellyyttä, pikkuinen on oikeasti tosi pikkuinen ja siitä täytyy pitää extrapaljon parempaa huolta kuin tähän saakka. Vaikka oikein aktiivinen pikkuinen onkin. Kunhan ei olisi aktiivinen sen vuoksi, että on stressaantunut. Onneksi pian pääsemme lisätutkimuksiin.

Näin vaan on raskauden arkipäiväistyminen tiessään. Muuta en voi tehdä muuta kuin toivoa parasta, huolehtia ateriarytmistä (mitä olen tehnyt vähän laiskasti), välttää murehtimista ja lepäillä, että olisin edes itse jotenkin kohtuullisesti voiva ja pääsisin sairastelukierteestä.

Arvatkaapa olenko miettinyt sitä, että olen itse aiheuttanut ne istukan lacunat? Ehkä niitä ei olisi jos olisin lopettanut liikunnan jo alkumetreillä ja keskittynyt raskauteen? Lisäksi olen pohtinut olenko stressaamisellani tai sillä etten ole pieteetillä huolehtinut omasta hyvinvoinnista, aiheuttanut kasvun hidastumisen. Tai onko viikkojen flunssaputki elimistölle sellainen stressi, että voisi näkyä kasvun notkahduksena. Vai näinkö siinä sitten käy, kun haluaa väkisin vastoin luontoa jotain mitä ei ole minulle tarkoitettu.

Unettomuus pahentui huolen myötä merkittävästi ja hetkittäin käy mielessä pitäisikö heittää pyyhe kehään ja hakea sairaslomaa. Äitiysloman alkuun on kolme viikkoa. Toisaalta tunnen tärkeäksi, että päivissä on jokin rytmi, muita asioita ja ihmisiä tuomassa sisältöä, vaikka sitten työn muodossa. Kotona ollessa jäisi niin paljon aikaa surra ja huolehtia asioita.

14 kommenttia:

  1. Kovasti uskoa ja voimia teille kolmelle! Suomi on kertakaikkisen paras maa syntyä, voit uskoa että lapsesi saa kaiken parhaan mahdollisen avun ja mahdollisuudet. Täällä syntyy paljon pieniä keskosia jotka hyvän hoidon vuoksi saavat aivan samat mahdollisuudet kuin täysiaikaisena syntyneet. Jos kyse on tosiaan istukan toiminnan häiriöstä ei kyse ilmeisesti ainakaan lähtökohtaisesti ole varsinaisesta vauvan kehityshäiriöstä? Siskollani todettiin vasta hänen vauvan syntymän jälkeen että istukassa oli ollut jotain häiriöitä, vauva ei kasvanut myöskään normaalisti ja painoi vain hieman yli 2kg vaikka syntyi yli lasketun ajan. Kaikki meni loppujen lopuksi kuitenkin hyvin. Kasvu hieman hitaampaa ollut mutta hyvin on ottanut kiinni ikätovereitaan. Toivon teille levollista mieltä ja voimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tosiaan vielä ei ole tiedossa mistä pieni koko johtuu. Luin itsekin, että istukasta ei aina pystytä näkemään vaikka ei toimisikaan ihan kunnolla ja usein vasta synnytyksen jälkeen pystytään sanomaan, että siinä on ollut jotain häikkää. Ilmeisesti myös virtauksissa voi olla hetkittäisiä blokkeja, vaikka ultrassa kaikki näyttäisi hyvältä.

      Poista
  2. Tuntemuksesi ovat niin kovin tuttuja, erityisesti nuo itsesyytökset. Minun PAS-alkuinen raskauteni päätyi kiireelliseen sektioon rv 34 pahan raskausmyrkytyksen takia, joka on myös lähtökohtaisesti istukasta johtuva häiriö. Ennen sektiopäätöstä todettiin, ettei vauva ollut juurikaan kasvanut kahteen viikkoon sekä lapsivettä oli niukasti joten vauva ei tulisi alatiesynnystä kestämään. Pikkuinen sissimme painoi 1900g mutta oli todella reipas eikä keskolassa paljoa tarvinnut, syöminen kun sujui niin päästiinkin jo kotiin 2 viikon päästä. Nyt ikää on jo lähes 5kk, ja kamu on ottanut kaikissa mitoissa ja kehityksessä kiinni ikätoverinsa :)

    Istukka tutkittiin synnytyksen jälkeen muttei siitä mitään selkeää "vikaa" löytynyt, ilmeisesti raskausmyrkytys rajuutensa vuoksi kasvua hidastutti. Juttelin tietysti lääkäreiden kanssa, kysyin onko kasvunhidastuma elämäntavoista, ravinnosta tms. kiinni, ja minulle vakuutettiin että vauva kyllä ottaa omansa äidin kropasta ja istukan toimintahäiriöissä kasvu hidastuu juurikin siksi, että kehittyvät aivot saavat tarvitsemansa hapekkaan veren. Lihaksia ja luita ehtii kasvatella sitten myöhemmin ;) Kasvun hidastumaa lukuunottamatta vauvan sydänkäyrät yms. olivat täysin priimaa ja pikkuinen liikkui todella vilkkaasti ensimmäisistä liikkeistä lähtien.

    Minua ja vauvaa tarkkailtiin loppuraskaudessa jatkuvasti ja lopulta sektio oli helpotus juurikin sen ahdistuksen vuoksi, jota Sinäkin kuvaat. On pelottavaa ajatella, että sisällä kasvavalla pienellä on jokin hätä eikä siihen pysty itse vaikuttamaan. Kuten edellinenkin kommentoija sanoi, Suomessa osataan keskosten hoito melkeinpä parhaiten maailmassa, joten jos ennenaikaisesti synnytät, mitä luultavammin kaikki menee hyvin ja huojennut itsekin, kun vauva pääsee ns. parempien ruokien ääreen. Keskolan hoitajien kysyessä mielipidettäni luovutetun äidinmaidon antamisesta, sanoinkin että antakaa vauvalle vaikka perunaa kunhan nyt pääsee kasvamaan!

    Ajattelin itsekin, että oliko luonto estänyt helposti raskaaksi tulon juurikin sen takia, ettei minusta ole lasta kantamaan tai kasvattamaan mutta pian ymmärsin, ettei nämä asiat ole siitä kiinni. Eihän muuten narkomaanitkaan raskaaksi tulisi jos lisääntymisasioissa jokin logiikka olisi!

    Tsemppiä loppuraskauteen ja yritä luottaa siihen, että vauvasi pärjää kyllä ja tarvittaessa lääkärit osaavat viheltää pelin poikki riittävän ajoissa. Ennenkuin huomaatkaan, saat oman pikkuisen syliin ja se vasta onkin maailman uskomattomin ihme <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Tässä ehdin jo lukea piilevästä raskausmyrkytyksestäkin, sillä siskollani on help diagnoosi ja samoin äidinäidillä on ollut esikoisen kanssa paha raskausmyrkytys.

      Tottahan se on, ettei tässä kovin paljon voi vaikuttaa. Pikkuhiljaa alkaa lla sinut sen kanssa, että ei tämä nyt ihan mallisuoritus 3,5 kg terveen vauvalla ja alatiesynnytyksellä olekaan, mutta kunhan kaikki menisi kuitenkin lähtökohtaisesti parhain päin.

      Poista
  3. Niin kauan kuin napanuoran virtaukset on ok, ei akuuttia hätää pitäisi olla. Kuinka pian kontrolli erikoissairaanhoidossa on? Jos siihen on yli pari vk kävisin itse vielä yksityisellä. Valitsisin lääkärin joka työskentelee myös esh:ssa synnytyslääkärinä, heillä on suurin osaaminen erikoistilanteissa koska kaikki "vaikeimmat" tapaukset hoidetaan julkisella. Itse olen ihan toisen erikoisalan lääkäri mutta oma valintakriteeri privaatissa käydessä on tämä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kontrolli Kätilö-opistolla on onneksi jo huomenna. On helpottavaa päästä kuulemaan lisää. Aika vähille tiedoille ja ymmärrykselle jäin tuon käynnin jälkeen ja tietysti olen sitä aukkoa täydentänyt googlaamalla, mikä ei aina ole se paras vaihtoehto. Samalla näkee myös miten painoarvio on muuttunut.

      Poista
  4. Voimia sinulle loppuraskauteen! Meidän kuopus on ollut aina pieni, papereissa lukee sga. Paino-ja pituus ovat -aina- laahanneet ties ja missä. Synt. Rv 41+4, paino 3kg 47cm, ja yksivuotiaana 69cm ja reilu 7kg, eli todella vähän. Poika on täysin terve, normaalisti kehittynyt. Pieni koko ei siis ole tae siitä, että jokin olisi huonosti! Voimia, todella väärin että joudutte vielä tällaistakin murehtimaan! <3 Saikkua suosittelen kyllä ihan ehdottomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tällaistahan tämä on, ei pitäisi nuolaista ennen kuin tipahtaa :) Olen kuullut paljon kannustavia esimerkkejä pienipainoisista ja toki helpottaa, että ystäväpiiristäkin löytyy "omalla käyrällään" kasvaneen lapsen äiti.

      Mutta. Väistämättä sitä tulee huoli lapsen pärjäämisestä tässä maailmassa, jos vastaan tulisi oppimisongelmia tai motorisia ongelmia ym.

      Poista
  5. Meidän vauva syntyi yliaikaisena vain 2,6 kg painoisena. Istukan virtaukset olivat aina hyvät, mutta kasvu hidastui silti loppua kohden. Istukka painoi vain 300g, siinäkin varmaan syytä lapsen pienuuteen. Lopulta lapsivesi loppui kokonaan ja synnytys käynnistettiin.
    Kävin yksityisellä gynellä raskauden jälkeen ja hän kertoi minun kärsineen liian kauan korkeasta verenpaineesta. Siihen ei reagoitu kunnallisella tarpeeksi hyvin. Sen takia istukka ei toiminut kunnolla, vaikka ultrassa niin näyttikin:/ Onneksi kaikki meni hyvin kuitenkin!
    Asutko pääkaupunkiseudulla? Suosittelen lämpimästi Femedaa ja Kari Teramoa. Hän on erittäin mukava ja asiantunteva gyne, pitkän uran tehnyt. On spesialisti riskiraskauksissa, joten häneen voi kyllä luottaa, jos joku mietityttää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asun. Ja itseasiassa kävin juuri Femedassa, mutta Cacciatorella. Hänelle sattui olemaan viime viikon loppupuolella sopivasta aikoja. Olisin ollut valmis menemään jollekin muullekin. Vähän irrallinen olo jäi käynnin jälkeen ja on helpottavaa, että pian pääsee uudelleen ja kuulee ehkä asioista vähän tarkemmin.

      Poista
  6. Minulla on identtiset kaksoset, syntyivät rv38. Toinen painoi 2,5kg ja toinen vain 1,6kg. Pienempi vauva oli käyttänyt hieman huonomman napanuoran kiinnityskohdan takia saamansa heikomman ravinnon kaikkeen oleelliseen. Painoa ei tullut, mutta kaikki elintoiminnot olivat täysin kunnossa! Nyt 3kk tyttö painaa 5kg!
    Minulle sanottiin sikiön liikkeistä, että jos vauvat liikkuvat mahassa niillä on hyvä olla. Liikkeet ovat ensimmäinen asia, minkä sikiö jättää tekemättä jos sillä on huono olla tai se ei saa happea tms. Seuraile vain vauvan liikkeitä ja tee liikelaskua. Ota sokerista ravintoa ja silittele mahaa, yritä laskea 10 liikettä tunnissa, jos ei tule niin ota lisää sokerista ja laske seuraava tunti. Hikka ei ole laskettava liike.

    Yritä vain ottaa rauhassa ja valmistaudu tulevaan. Jos vauvasi joka tapauksessa syntyy pieni kokoisena asennoidu siihen ja kerää voimia sairaala aikaan. Se tuntuu rankalta ja ikävältä kun pieni vauva on letkuissa, mutta koko on vain numeroita. Ja letkut auttavat vauvaa kasvamaan. Pidä pikkuista paljon rinnalla ja iholla ja ota valokuvia. Se aika on niin nopeasti ohi ja haluat ehkä myöhemmin käydä niitä ensimmäisiä hetkiä rauhassa läpi. Keskosen ja/tai pienikokoisen kanssa alku voi olla äidille traumaattinen, mutta pidä itsestäsi huolta niin jaksat huolehtia pikkuisestakin! Onnellista loppu odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tuo on kyllä totta, että varautuminen pienikokoisuuden tuomiin asioihin heti syntymästä alkaen on paikallaan. En ollut aikaisemmin edes ajatellut, ettei kaikki menisikään järjestyksessä: alatiesynnytys, terve vauva ja muutaman päivän kuluttua kotiin.

      Poista
  7. Saitteko kontrollista mitään uutta tietoa? Kovasti voimia ja jaksamista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oikeastaan mitään uutta, puolen toista viikon päästä ehkä nähdään vähän enemmän miten sitä kasvua tulee.

      Poista